Om het boekje van de familie Pijpelink een beetje aanzicht te geven wil ik wat informatie op papier zetten om te laten zien waar we vandaan gekomen zijn of onze voorouders vandaan gekomen zijn .

We beginnen omstreeks 1500. Dan worden in het register van de St. Gertrudisbroederschap ingeschreven een Jan Pijpelinckx van Hasselt en Ida Stas zijn huisvrouw zaliger en Eustachius Pijpelinckx koster van Kuringen, en Hendrik Pijpelinckx, " tapissier " of tapijthandelaar en Clara Tovion Alias Colijn zijn huisvrouw. Ook is er nog sprake van Aleydis Stas, hun oude moeder zaliger. Hendrik ook wel de pijp genoemd, was geboren te Kuringen bij Hasselt en werd 8 Augustus 1544, als poorter van Antwerpen ingeschreven. Hij had een broer Dionijs die ook in Antwerpen woonde en een onwettige zoon, Jan geheten. Het register van de St. Gertrudisbroederschap van Kuringen, vertelt ons dat op 6-6-1541 Hendrik Pijp, en Nijs of Dyonijs Pijp gebroeders, Beatrix Pijp, Margriet Pijp en Jan Pijp, Hendriks voorgeschreven natuurlijke zoon, in de broederschap werden ingeschreven . De archieven van de stad Hasselt, die ook nagepluist zijn, verklappen dat er twee Jannen Pijpelinckx waren. Vader en zoon die eigenaardig genoeg met dezelfde naamgenoten of familie leden gehuwd zijn geweest. Het waren nl. dochters van een voornaam geslacht, (Typots) Typoets, Stas Alias Typoets. Dus de Pijpelincxk die omstreeks 1450 gevonden is, was waarschijnlijk getrouwd met (Ida) Aleydis Stas, en zijn zoon met Maria Typoets .

Parenteel van Philippe I

I Philippe I is geboren vóór woensdag 23 mei 1052. Hij is overleden op zaterdag 29 juli 1108 in Meulan, minstens 56 jaar oud.
Titel:

    Koning van Frankrijk    

trouwde, minstens 20 jaar oud, in 1072 met Bertha van Holland, ongeveer 17 jaar oud. Bertha is geboren omstreeks 1055. Bertha is overleden in 1093 in Montreuil, Frankrijk, ongeveer 38 jaar oud.

Kind van Philippe I en Bertha:

1 Louis VI, geboren in 1081 in Parijs, Frankrijk Volgt II.

II Louis VI is geboren in 1081 in Parijs, Frankrijk, zoon van Philippe I en Bertha van Holland. Hij is overleden op woensdag 1 augustus 1137 in Chateau Bethizy, Parijs, Frankrijk, 56 jaar oud.
Titel:

    Koning van Frankrijk    

trouwde met Adele de Savoie. Adele is geboren omstreeks 1092, dochter van Count de Savoie Umberto II en Countess de Bourgogne Gisela. Adele is overleden op zondag 18 november 1154, ongeveer 62 jaar oud.

Kind van Louis VI en Adele:

1 Count de Dreux Robert I, geboren in 1123 Volgt III.

III Count de Dreux Robert I is geboren in 1123, zoon van Louis VI en Adele de Savoie. Hij is overleden op vrijdag 11 oktober 1188, 65 jaar oud. :
(1) trouwde, 18 jaar oud, in 1141 met Agnes of Garlande. Agnes is overleden in 1143.
(2) trouwde, 21 jaar oud, in 1144 met Havise d´Evreaux, ongeveer 26 jaar oud. Havise is geboren omstreeks 1118. Havise is overleden in 1152, ongeveer 34 jaar oud.
(3) trouwde, 29 jaar oud, in 1152 met Dame de Brain Agnes de Baudement. Zij is overleden op dinsdag 24 juli 1204.

Kind van Count de Dreux Robert I en Havise:

1 Dame de Montjay Adele de Dreux, geboren in 1146. Hij is overleden in 1210, 64 jaar oud.

Kinderen van Count de Dreux Robert I en Dame de Brain Agnes de Baudement:

1 Robert II, geboren in 1154. Hij is overleden op maandag 28 december 1218, 64 jaar oud.
Titel:
    Comte de Dreux    
2 Alix de Dreux, geboren in 1156 Volgt IV.
3 Elisabeth (Isabelle) de Dreux, geboren omstreeks 1160. Elisabeth (Isabelle) is overleden in 1239, ongeveer 79 jaar oud.

IV Alix de Dreux is geboren in 1156, dochter van Count de Dreux Robert I en Dame de Brain Agnes de Baudement. Alix is overleden in 1217, 61 jaar oud.
Titel:

    Comte de Dreux    

Alix trouwde, 18 jaar oud, in 1174 met Marle Raoul de Coucy, 40 jaar oud. Marle Raoul is geboren in 1134, zoon van Agnes de Beaugency. Marle Raoul is overleden op een onbekende dag in november 1191, 57 jaar oud.
Titel:

    Sir de Coucy    

Kinderen van Alix en Marle Raoul:

1 Agnes de Coucy Volgt V.
2 Marle Ingelram III de Coucy. Marle Ingelram III is overleden in 1243.
3 Seigneur de Vervins Thomas II de Coucy. Seigneur de Vervins Thomas II is overleden in 1253.

V Agnes de Coucy, dochter van Marle Raoul de Coucy en Alix de Dreux. Agnes trouwde met Chatelain de Bapaume Gilles de Beaumetz.

Kind van Agnes en Chatelain de Bapaume Gilles:

1 Chatelain de Bapaume Gilles de Beaumetz Volgt VI.

VI Chatelain de Bapaume Gilles de Beaumetz, zoon van Chatelain de Bapaume Gilles de Beaumetz en Agnes de Coucy.

Kind van Chatelain de Bapaume Gilles uit onbekende relatie:

1 NN de Beaumetz Volgt VII.

VII NN de Beaumetz, dochter van Chatelain de Bapaume Gilles de Beaumetz.

Kind van NN uit onbekende relatie:

1 Jean II de Mareau Volgt VIII.

VIII Jean II de Mareau, zoon van NN de Beaumetz.
Titel:

    Sire de Sombreffe    

Kind van Jean II uit onbekende relatie:

1 Johann III de Sombreffe Volgt IX.

IX Johann III de Sombreffe, zoon van Jean II de Mareau. Johann III is overleden vóór 1354.
Titel:

    Sire de Sombreffe    

Kind van Johann III uit onbekende relatie:

1 Wilhelm I de Sombreffe Volgt X.

X Wilhelm I de Sombreffe, zoon van Johann III de Sombreffe. Wilhelm I is overleden vóór 1400.
Titel:

    Herr in Kerpen    

Kind van Wilhelm I uit onbekende relatie:

1 Marie de Sombreffe Volgt XI.

XI Marie de Sombreffe, dochter van Wilhelm I de Sombreffe.

Kind van Marie uit onbekende relatie:

1 Antoine Typoets Volgt XII.

XII Antoine Typoets, dochter van Marie de Sombreffe.

Kind van Antoine uit onbekende relatie:

1 Maria Typoets Volgt XIII.

XIII Maria Typoets, dochter van Antoine Typoets.

Kind van Maria uit onbekende relatie:

1 Henri Pijpe (alias Pijpelincx) Volgt XIV.

XIV Henri Pijpe (alias Pijpelincx), zoon van Maria Typoets. Henri is overleden vóór 1577. Henri trouwde met Clara de Tovion.

Kind van Henri en Clara:

1 Maria Pijpelinckx, geboren op woensdag 20 maart 1538 in Antwerpen, Belgie Volgt XV.

XV Maria Pijpelinckx is geboren op woensdag 20 maart 1538 in Antwerpen, Belgie, dochter van Henri Pijpe (alias Pijpelincx) en Clara de Tovion. Maria is overleden in 1608, 70 jaar oud. Maria trouwde, 23 jaar oud, op zaterdag 29 november 1561 in Antwerpen, Belgie met Jan Rubens. Jan is overleden in 1587.

Kind van Maria en Jan:

1 Petrus Paulus Rubens, geboren op vrijdag 28 juni 1577 in Siegen, Duitsland Volgt XVI.

XVI Petrus Paulus Rubens is geboren op vrijdag 28 juni 1577 in Siegen, Duitsland, zoon van Jan Rubens en Maria Pijpelinckx. Petrus Paulus is overleden op woensdag 30 mei 1640 in Antwerpen, Belgie, 62 jaar oud. Petrus Paulus:
(1) trouwde met Isabella Brant.
(2) trouwde met Helene Fourment.


Ik moet eerlijk bekennen dat deze gegevens allemaal uit het blad de vlaamse stam zijn overgenomen, een maandblad voor familiekunde, dus we weten het niet zeker.
Wel is zeker dat Maria Pijpelinckx in Antwerpen geboren is op 20-3-1538 als dochter van Hendrik Pijpelinckx en van Clara Tovion Alias Colijns, en was getrouwd met Rubens de vader van onze bekende kunstschilder. Ook is er een straat naar Maria vernoemd de Maria Pijpelincx straat in Antwerpen, en de naam Pijpelincx wordt daar anders geschreven zonder K. Het is zeker dat Maria nog een broer had, maar er staat niets van geschreven. Wel weten we dat haar ouders rijk waren. Als we Pijpelinckx van Hasselt bestuderen, zien we dat een zekere Jan Pijpelinckx in het jaar 1508 het grootste heren huis van de stad, nl. de Hoogbrugge, thans cafe Majestic aan de grote markt, verkoopt. Hij was de echtgenoot van Maria Typots, kleindochter van Hendrik Typots schepen van Hasselt. U kunt zich voorstellen tot welke hoge kringen deze familie te Hasselt behoorde. We weten niet of de broer van Maria, Jan Hendrik heette maar we weten wel dat er een Jan Hendrik Pijpelinckx naar Nieuwerkerk vertrokken is. Maar waar hij vandaan gekomen is, weten we niet en is ook moeilijk te achterhalen . Maar in Nieuwerkerk zien we een Jan Hendrik Pijpelinckx geb. 1530, deze trouwde omstreeks 1560.

Ook rond Antwerpen is er nog een Pipping, of Pippelings gevonden.Hij was geboren te Kallo en woonde in de polder van Lillo, en trok later naar Biervliet en trouwde daar met een Verplanke, maar of die namen wat met Pijpelinckx te maken heeft weet men ook niet .

Dus niets uit deze bronnen is met zekerheid te zeggen, maar is meer een vermoeden.

Het is haast wel zeker dat we afstammelingen zijn van Jan Hendrik Pijpelinck en afkomstig uit Nieuwerkerk en Dreischor, daar zijn we in de boeken tegen gekomen een zekere Pieter Pijpelinck. Hij was van 1726 - 1730 schepen van Dreischor. In 1721 vinden we P. Pijpelink in de lijst van polderbesturen als gezworenen . En in het boekje van Dreischor vinden we dat op 30 maart 1703 alsoo Mr. Dirk van Lijn met ergelijk vloeken, schelden en grouwelijck dreijgementen tot een algemeijne opsprake sich tegen Jasper Pijpelinck uitgelaten heeft, soo sal hij nea een ernstige overtuijginge gesupendeert werden .

Zo zien we dat de Pijpelinckx verder naar beneden afzakte van Nieuwerkerk, Dreischor, Zierikzee. Daar in Zierikzee is Jan Pijpelink Geb., op 20-3-1792 en die zakte weer af naar Biervliet, en trouwde daar Mellanneke van Male Geb. op 10-9-1799 te Groede en daar zijn we allemaal afstammelingen van. Dat is zeker .

Zo heb ik een stukje geschiedenis van de familie Pijpelink op papier gezet, en hoop u daarmee van dienst te zijn geweest .

Terneuzen 5-4-1999 J.Pijpelink

Achtergrondinformatie over de naam

Ik heb het een en ander op een rijtje proberen te zetten over de oorsprong van de familienaam. Al zoekende naar synoniemen van de naam Pijpelink, komen we tot de volgende mogelijkheden:
Pippeling Een appelboom, die van oudsher in Boskoop wordt gekweekt. Werd al in 1754 beschreven. Volgens "De Vandale" een soort zoete handappel
Pipeling Een korte man
Pipeleer De naam voor een fluitspeler.
Pijpeling In Limburg en Brabant is/was het een andere naam voor een veldleeuwerik of wielewaal.
Rond Antwerpen noemden ze die vogel een Pijplink of Puppelink of Pijpelingetje of Pijpelingske.

Wat de echte oorsprong van de familienaam is, weten we niet.

Er zijn verschillende spellingen van de naam te vinden in de archieven: Sijpeling, Pupeling, Pupelink, Pijpelink, Pijpeling, Pijpelings, Pijpelinck, Pijpelinckx, Pijpelincx, Puipeling, Puipelink, Pupelink, van Puipeling, Puppelinck, van Pupeling, van Puipeling, Puijpelink, Puppelinck, de Pijpeling, van de Pijpeling, Pippeling, Pepeling en Pypelink

Verder vond ikzelf nog het volgende:

Prins Willem 'de Zwijger' van Oranje-Nassau (1533-1584)trouwde voor de tweede keer op 25 augustus 1561 met Anna van Saksen (1533-1577). Anna stond bekent om haar woede uitbarstingen en wispelturig gedrag en depressieve buien. Ze misdraagt zicht in het openbaar zoals bij de doop van Prins Maurits. Ze drinkt teveel en geeft veel te veel geld uit. Uiteindelijk wordt ze naar Keulen gestuurd en Anna kreeg een affaire met haar Vlaamse (Antwerpen) adviseur, advocaat Jan Rubens, de vader van Peter Paul Rubens (1577-1640), de beroemde Vlaamse schilder. Ze werd zwanger van Jan Rubens. Uitgesproken emotioneel van toon zijn de brieven van Oranjes tweede vrouw Anna van Saksen nadat haar overspel met Jan Rubens was uitgekomen, en ontroerend begripvol de brieven van Jans vrouw waarin zij vergiffenis voor haar man vraagt. (Lees hier de eerste of de tweede brief). Anna ontkende tegenover Oranje haar misstap in heftige bewoordingen (‘Gott von Himmel! Was false lügen sein doch’). Maria Rubens (Pijpelinx) verzocht als ‘arme ootmoedige bedroefde dienares’ de prins barmhartig te zijn voor haar man en genade voor recht te laten gelden. Normaal gesproken werd de doodstraf uitgesproken in die tijd, maar waarschijnlijk door toedoen van Maria Pijpelinx en de "ontoerekeningvatbaarheid" van Anna, werd Jan Rubens en zijn familie in 1568 verbannen naar Siegen, Westphalen (Duitsland). Tussen Jan en Maria Rubens is het nog goed gekomen: in 1577 werd hun zoon Pieter Paul geboren, die later furore als schilder zou maken. In 1570 verlaat Anne de Oranjes en in 1571 bevalt ze van haar bastaard dochter: Christine van Dietz (1571- ). Doordat de kerk en de familie van Anna geen bezwaar maakte vanwege haar gestoordheid tegen een scheiding, trouwde Prins Willem 'de Zwijger' in 1561 met Charlotte de Bourbon-Montpensier (1546-1582) Er wordt beschreven dat Anna van Saxen volkomen krankzinnig is geworden, spuugde en het schuim op haar mond had. Anna van Oranje (32 jaar) is op 18 december 1577 in Dresden aan uitputting overleden en ligt begraven in Meissen.

Na de dood van Jan Rubens (1587) keert Maria Pypelinx met haar kinderen in 1589 naar Antwerpen terug.

Lees ook het verhaal over Maria Pijpelinckx uit "Vlaamse stam, tijdschrift voor familiegeschiedenis" (13e jaargang, nummer 4-5, april-mei 1977), wat u hier kunt vinden.

Maria Pijpelinx Joannes Rubens